Mareomotriu

L’energia mareomotriu és l’energia de les marees i, curiosament, és usada des de molt antic. Mil anys arrere, ja s’utilitzava per a accionar molins de gra a Europa.

Ara la utilitzem per a generar electricitat de manera neta i sense esgotar recursos.

La clau és la gravetat. Quan la Terra i la Lluna s’alineen, les influències d’aquestes dues forces gravitacionals és poderosa. Això fa que tones d’aigua es moguen cap a les platges dels oceans, causant marea alta.

Aquest és un fenomen natural que ocorre sempre i de manera previsible. I cosa que és més important, tot aqueix enorme moviment de l’aigua conté energia, que podem transformar en electricitat.
Com es genera electricitat a partir de les marees

L’energia mareomotriu pot ser aprofitada de diverses maneres per a generar electricitat.

Aquestes són les principals:

  • Preses de marea: Són unes barreres molt similars a les preses tradicionals. Es construeixen en l’entrada d’una badia o en llacs que també tinguen marees. Les turbines instal·lades en la barrera aprofiten l’energia quan puja aquesta marea i també quan baixa.
  • Generadors de marea: Que són molins molt similars als de vent, però que es mouen per la força de les marees. Com l’aigua és molt més densa que l’aire, han de ser molt resistents. A canvi, també capturen una quantitat d’energia molt major.

A part d’aquestes dues formes, utilitzades i provades en condicions reals, hi ha altres sistemes teòrics mitjançant els quals es pot aprofitar l’energia mareomotriu.

Un altre són les tanques de marees. Aquestes consisteixen en una instal·lació a mig camí entre els dos mètodes que ja hem vist: barreres i turbines mogudes per l’energia mareomotriu.

L’energia mareomotriu, encara que no és massa utilitzada actualment, té un enorme potencial. El desenvolupament final d’aquestes tecnologies, i els seus resultats reals, determinaran el paper a jugar dins d’un futur mogut per energia neta.

 

Avantatges de l’energia mareomotriu:

Són diverses, algunes d’elles molt interessants quan les comparem amb altres energies netes.

Les forces gravitacionals, el Sol, la Lluna i la Terra, sempre han sigut ací. I estaran fins dins de milions d’anys, interactuant com hem vist i sempre de la mateixa manera.

Un dels reptes principals d’algunes fonts d’energia renovables és la seua intermitència. A vegades no hi ha sol i a vegades no bufa el vent.

Això fa que les energies solars i eòliques no estiguen sempre 100% disponibles per a cobrir la necessitat d’electricitat. Per contra, les marees sempre han sigut ací i sempre estaran, comportant-se de manera previsible i fiable. Això permet calcular perfectament el flux d’energia.

Fins que la tecnologia puga resoldre el repte d’emmagatzemar una enorme quantitat d’energia per a quan li la necessite, la constància i fiabilitat són un gran avantatge de l’energia mareomotriu.

Font d’informació: https://www.energyavm.es/que-es-la-energia-mareomotriz/

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *